Apuvälineet toimintakyvyn avuksi?

posted in: hyvinvointi | 0
Apuväline harrastukseen
Apuvälineistä vauhdin huumaa!

 

 

Jokaisella meistä on omat ominaisuutemme. Ominaisuutemme muokkaavat meistä sellaisia kuin olemme. Jotkut ominaisuudet kulkevat kanssamme läpi elämän, mutta toiset vain käyvät vain piipahtamassa. Toisilla meistä ominaisuudet rajoittavat toimintakykyä, esimerkiksi kommunikointia tai liikkumista. Onneksi ei kuitenkaan tarvitse harmistua, sillä nykyään on jos jonkinlaista apuvälinettä tarjolla. HFH:n edustaja kävi tutustumassa uutuuksiin apuvälinemessuilla ja päivittämässä tietotaitoa.

Fysioterapia ja apuvälineet kulkevat usein käsikädessä, varsinkin kuntoutuksessa. Fysioterapeutin on tärkeää osata vinkata asiakkaalle mahdollisia apuvälineitä. Tällöin on helpompaa löytää oikean alan asiantuntija, jonka kanssa voi yhdessä suunnitella asiakkaan tarpeita vastaavat apuvälineet. Esimerkiksi kenkien valinnassa on ensiarvoisen tärkeää tehdä yhteistyötä alan ammattilaisen kanssa.

 

 

 

 

 

Apuvälineet liikuntaesteisille
Jokaisen olisi hyvä osata toimia apuvälineiden kanssa, esimerkiksi vahinko tilanteissa.

On hienoa nähdä kuinka teknologia ja innovatiivinen ajattelu on saanut aikaan erittäin kehittyneitä apuvälineitä. Kuntoutusapuvälineet sekä pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetut apuvälineet ovat kehittyneet huomattavasti viime vuosina. Silmän räpäyksessä auton suksiboksista laskeutuu pyörätuoli kuskin käden ulottuville ja juoksumatolla eteneminen sujuu jouhevammin alipaineistetussa sukkulassa. Hintahan osalle tuotteista on päätä huimaava, mutta samalla kauan markkinoilla olleiden jo hyvin kehittyneiden tuotteiden hinta laskee. Esimerkkinä sähköpyörätuolien ja invamopojen tarjonta on kasvanut, joten hinta-laatusuhdekin on samalla parantunut.
Messuilla katsellessa kaikenlaisia isoja vekottimia, ei voinut olla huomaamatta ihmisten kiinnostusta yhdellä pikkupöydällä. Mitäpä sieltä löytyi? Vanhat ja varmat tuotteet, jotka maksavat muutaman kympin ja helpottavat arjen toimintoja. Tarttumapihdit, varrelliset suihkupesusienet, häikäisynestolasit– pieniä asioita, mutta saattaa olla monelle avain itsenäiseen toimintakykyyn.

 

 

apuvälineet harrastuksiin
Sokkopingis haastaa aisteja.

 

 

 

Erityisen iloisen yllätyksen teki soveltavan liikunnan valikoima. Valikoimaa löytyi liikuntarajoitteisille, aistirajoitteisille tai muun toimintakyvyn rajoitteen omaavalle. Liikuntalajit tempaisivat mukaansa ja antoivat haastetta hyvän toimintakyvyn omaavillekin.

Mitä tästä opimme? Älä jää yksin, vaan luota ammattilaisten apuun. Toimintakyky parannetaan yhteistyöllä.